Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΑΡΤΕΜΙΣ, Η ΘΕΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Aναθηματικό εις Βαυρωνίαν Αρτέμιδα.

H Άρτεμις είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων. Αντίστοιχη της Άρτεμης στη ρωμαϊκή μυθολογία είναι η Ντιάνα, ενώ στην ετρουσκική μυθολογία η θεότητα Αρτούμες.


Η γέννηση της ιδιόρρυθμης θεάς τοποθετείται στο νησί Ορτυγία. Σ' αυτό το άγονο πετρονήσι και μετά από φοβερές ταλαιπωρίες και περιπλανήσεις είχε καταφύγει η έγκυος Λητώ προκειμένου να κρυφτεί και να προφυλαχτεί από την καταδιωκτική μανία της νόμιμης συζύγου του Δία, της Ήρας. Εκεί και με τη βοήθεια όλων των γυναικείων θεοτήτων (εκτός της Ήρας) ήρθε στο φως η Άρτεμις και λίγο αργότερα ο αδερφός της ο Απόλλωνας. Από τις πρώτες κιόλας ώρες της γέννησής της η Άρτεμη παίρνει πρωτοβουλίες. Αν και νεογέννητο βρέφος, βοηθά την εξουθενωμένη μητέρα της να ξεγεννήσει και το δεύτερο της παιδί, τον Απόλλωνα, και ταυτίζεται με τον τρόπο αυτόν με την Ειλειθυία, από το ελεύθω+υιός, δηλαδή μαμμή, και άρα τη θεά του τοκετού. Πανέμορφη και πανέξυπνη η Άρτεμη, είχε από πολύ νωρίς κερδίσει την εκτίμηση των άλλων θεών. Ήδη από τα τρία της χρόνια είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αφορούσαν την ενδυμασία της, τον εξοπλισμό της και την ακολουθία της στην πιο αγαπημένη της ενασχόληση, το κυνήγι. Ήταν παιδί που ήξερε τι ήθελε και πραγματικά σταθερό και άκαμπτο στις αποφάσεις του.
Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η Άρτεμη σαν δώρο από τον πατέρα της ήταν η αιώνια αγνότητα και παρθενία. Πιστή και σταθερή σ' ό,τι ζητούσε και τη δέσμευε, η παρθενική θεά δε σπίλωσε ποτέ ούτε το ήθος της, ούτε και το χαρακτήρα της. Σοβαρή και περήφανη, διατήρησε την αγνότητά της περιφρονώντας ερωτικές πολιορκίες κι επιθέσεις. Αφοσιωμένη στο κυνήγι και τη φύση, αδιαφόρησε για τις χαρές του γάμου και τις απολαύσεις του έρωτα. Με επιβολή και αυστηρότητα απαίτησε την αθωότητα και την παρθενικότητα όχι μόνο του εαυτού της, αλλά και των Νυμφών που την περιστοίχιζαν κι επίσης αυτών που με τις υπηρεσίες τους την τιμούσαν.
Η Άρτεμη ήταν μια θεά αμείλικτη που ποτέ σχεδόν δε συγχωρούσε. Οποιαδήποτε παρατυπία σε βάρος της, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα πιστεύω της και τις αρχές της άξιζε την τιμωρία της. Η αδυσώπητη οργή της ήταν έτοιμη να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή απέναντι στον παραβάτη των αυστηρών της κανόνων. Τα θανατηφόρα της βέλη στόχευαν διαρκώς θνητούς, θεούς και ήρωες που παρέβλεπαν την ύπαρξή της ή αμελούσαν τις αρχές και τη λατρεία τηςΠερισσότερα εδώ:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%82' Αρτεμις, το αγκάλιασμα της Φύσης. Ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ από την ΕΡΤ με αφηγητή τον Πίτερ Ουστίνωφ.


Η θεά ΄Αρτεμις στην τέχνη
 
Federico Cervelli, ΄Αρτεμις και Καλλιστώ (1625- πριν το )

Antonio da Correggio(1490–1534)
Giuseppe Cesari (1568–1640)
Λητώ με τα βρέφη Απόλλωνα και Αρτέμιδα,Marcantonio Franceschini (1648–1729)
 Gaston Casimir Saint- Pierre(1833-1916)

 Jules Joseph Lefebvre (1836–1911)

                      Guillaume Seignac
D'Arpino,΄Αρτεμις, νύμφες και Ακταίων
Tιτσιάνο, Θάνατος Ακταίονος
Meister der Schule von Fontainebleau
Τιμωρία Νιοβίδων,Pierre-Charles Jombert (French, 1748–1825)
Giovanni Pietro Rizzoli
Aττικός Κρατήρας, 460 πχ Βοστώνη,΄Αρτεμις  Ακταίων

΄Αρτεμις και Καλλιστώ, Τιτσιάνο
Ρωμαικό αντίγραφο
Ἄρτεμις Πότνια
Θηρῶν, ἀττικὸς
μελανόμορφος
κρατὴρ μὲ θέμα
τὸν γάμον τοῦ
Πηλέως καὶ τῆς
Θέτιδος, 3ος αἰ.
μ.Ὀ., Museo Archeologico Nazionale, Φλωρεντία
Ἡ  Ἄρτεμις
τρέφουσα κύκνον,
ἀττικὴ ἐρυθρόμορφος
λήκυθος, 4ος αἰ.
μ.Ὀ., Μουσεῖον State Hermitage
Ἀπόλλων χρησολύρης,
δέχεται στέφανον
ἀπὸ τὴν Ἄρτεμιν,
μετὰ τοῦ Ἑρμοῦ
καὶ τῆς Λητοῦς,
ἐρυθρόμορφος
κρατὴρ κλασσικῆς
περιόδου
΄Αρτεμις πότνια θηρών
Από το αέτωμα του Παρθενώνος
Αρχ.Μουσείο Αθηνών, Δήλιος ΄Αρτεμις, αντίγραφο παλαιότερου
Αρχ,Μουσείο Νάπολι, ρωμαικό αντίγραφο ελληνικού αγάλματος
΄Αρτεμις Λούβρο, Ρωμαικό αντίγραφο αγάλματος Πραξιτέλους
Κήποι Βερσαλλιών
Ψηφιδωτό Ελληνιστικής περιόδου
Αρτεμις , τοιχογραφία Πομπηίας
Ἄρτεμις Κυνηγέτις, κήποι Βερσαλλιῶν
Προσφορὰ εἰς Ἀρτέμιδα,
τοῦ Annibale Carracci.
Ἄρτεμις λουόμενη,
τοῦ Watteau
Ἄρτεμις λουόμενη,
τοῦ F. Boucher
Ἄρτεμις, τοῦ
Charles Gleyre
            Ἄρτεμις Κυνηγέτις, τοῦ Renoir
                       Ἄρτεμις Κυνηγέτις, Shaw
                             Ἄρτεμις καὶ Ἐνδυμίων, Fragonard
                         Ἄρτεμις καὶ Ἔρως, Batoni
΄ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΛΥΜΑΣΤΟΣ, ΕΦΕΣΣΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου