Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Jozef Wittlin (1896-1976) "Δεν θέλω να είμαι ο Τυρταίος στη νέα Σπάρτη του ΄Αγιδος"

  


Jozef Wittlin ( 17 Aυγούστου 1896 Dmytrowie- 28 Φεβρουαρίου 1976 Νέα Υόρκη)  Πολωνός ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής εβραϊκής καταγωγής. Στο ξέσπασμα του β΄παγκοσμίου πολέμου μετακόμισε στην Γαλλία  και μετά την εισβολή του Γ΄Ράιχ μετανάστευσε στην Αμερική. Σημαντικότερο έργο του το " άλας της γής" που δημοσιεύθηκε το 1936 

                                                      ***********************************************
                        
«Αν στρέψουμε τη σκέψη μας προς το ελληνικό πνεύμα, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε καθαρά το πνεύμα των Αθηνών από το πνεύμα της Σπάρτης. Για μένα, ιδανικό μου είναι η εποχή του Περικλέους. Δυστυχώς, είμαστε σήμερα, στην Ευρώπη, πολύ μακρυά απ΄αυτό το ιδανικό. Παρ΄όλη την επίδραση της πλατωνικής φιλοσοφίας, παρ΄όλα τα απομεινάρια ορισμένων ηθών που η πηγή τους μπορεί ν΄ανευρεθεί στη διανόηση του Αριστοτέλους και που επιζούν ακόμη στην πνευματική μας ζωή, παρ΄όλα τα ιερά λείψανα της ελληνικής γλώσσας στις γλώσσες μας, παρ΄όλα τα τηλέφωνα, τ΄αεροδρόμια, τους ιπποδρόμους, παρά τα ονόματα όλων σχεδόν των ασθενειών μας που τα προφέρουμε κάθε μέρα, όπως π.χ νευρασθένεια, ψύχωση, υστερία, νεκροφιλία ( πολλοί λαοί της σύγχρονης Ευρώπης πάσχουν βαρειά απ΄αυτή την αδιαθεσία) , παρ΄όλους ακόμη τους «Ολυμπιακούς αγώνες» που οργανώθηκαν για το 1936 στο Βερολίνο,- πάρα πολύ ολίγα πράγματα μας μένουν από το υπέρτατο αθηναϊκό ιδεώδες στη δημόσια και ιδιωτική μας ζωή.
Απεναντίας, σήμερα, σε ορισμένες χώρες, μπορεί κανείς ν΄αντιληφθεί μιάν αναγέννηση της πενθηρής Σπάρτης της εποχής του βασιλέως ΄Αγιδος του Γ΄. Μ΄αυτά τα σκληρά μορφωτικά συστήματα, η νεολαία δεν προορίζεται για τη ζωή, αλλά για τον ομαδικό θάνατο. Εγώ δε θάθελα να είμαι ο Τυρταίος της νέας αυτής Σπάρτης.


  
40 ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ 
Ν. Εστία ,1936,τ.230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου