Ηρακλής και Τήλεφος, Λούβρο |
Στην πόλη Τεγέα της Αρκαδίας βασίλευε ο Αλεός. Κόρη του Αλεού ήταν η όμορφη Αύγη που ήταν ιέρεια της Αθηνάς. Σαν αφιερωμένη όμως στο έργο της Αθηνάς ήταν ταυτόχρονα ορκισμένη ότι θα παρέμενε αγνωή σωματικά, ψυχικά και διανοητικά σ΄όλη της τη ζωή. Η επίσκεψη όμως του Ηρακλή στην Τεγέα και στ΄ανάκτορο του Αλεού άλλαξε τα πράγματα. σε βάρος και των δύο αφιερωμένων στην υπηρεσία των Δελφών. Ο Ηρακλής ερωτεύτηκε τη σεμνή παρθένα και η Αύγη παρασυρμένη από τη μορφή και τη φήμη του ήρωα ανταποκρίθηκε στον έρωτα αυτό. Χρειάστηκε όμως, ίσως, και η επίδραση λίγου κρασιού για να λείψουν οι τελευταίοι δισταγμοί και να ολοκληρωθεί ο έρωτας. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί, γεννήθηκε ο Τήλεφος. Η Αύγη, επειδή φοβήθηκε την οργή του Αλεού, έκρυψε το μικρό στο ιερό της Παρθένου, πράξη ανόσια για μιά ιέρεια της Αθηνάς. Το μυστικό όμως δεν κράτησε πολύ και ο Αλεός εξοργισμένος την μεν Αύγη την έδωσε όπως λέει ο μύθος, στον Ναύπλιο για να την γκρεμίσει στην θάλασσα να πνιγεί, το δε μωρό διέταξε να το εγκαταλείψουν στο βουνό Παρθένιο. Η συνέχεια του μύθου αυτού θέλει την Αϋγη να παντρεύεται τον Τεύθαντρο το βασιλιά της Μυσίας και τον Τήλεφο να τον μεγαλώνουν οι τσοπάνηδες που τον βρήκαν στο βουνό. Ο Τήλεφος σαν μεγάλωσε έμαθε απ΄το μαντείο την αληθινή του ιστορία και απεφάσισε να βρει τη μητέρα του στη Μυσία. Εκεί παρ΄ολίγον να παντρευτεί την ίδια του τη μητέρα που όμως κάτι διαισθανόταν κι΄απέφευγε τον έρωτα αυτόν. Ο Τήλεφος επίεζε όμως τα πράγματα και η Αύγη ζήτησε την βοήθεια του Ηρακλή που έσπευσε λέει ο μύθος και αποκάλυψε στον Τήλεφο την καταγωγή του και μετά απ΄αυτή την παρ΄ ολίγο Οιδιπόδειο τραγωδία, επιστρέφουν όλοι στην πατρίδα. Ο μύθος αυτός είναι μιά ερωτική περιπέτεια του ήρωα και σαν μύθος δηλοί ότι και οι ήρωες ερωτεύονται.
Η.Λ ΤΣΑΤΣΟΜΟΙΡΟΣ "ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΥΝΟ"
Στον Τρωικό Πόλεμο ο Τήλεφος ήταν σύμμαχος με τους Τρώες και τραυματίσθηκε μονομαχώντας με τον Αχιλλέα. Για τη θεραπεία της πληγής του πήγε στις Μυκήνες (βλέπε Τηλέφεια τραύματα ), όπου και έγινε καλά. Κατόπιν από ευγνωμοσύνη έδωσε οδηγίες στους Αχαιούς για την κατάληψη της Τροίας.
Υπήρχε ναός του Τηλέφου στο Παρθένιο ΄Ορος και στην Πέργαμο, ενώ η ιστορία του ενέπνευσε αρχαίους τραγικούς ποιητές και καλλιτέχνες.Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου