Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΔΩΝΙΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 Abraham Janssens(1567–1632)
Anton Losenko  (1737–1773)
Ξύπνημα Αδώνιδος, John William Waterhouse
H μεταμόρφωσις του νεκρού Αδώνιδος, Marcantonio Franceschini (1648–1729) Δημιουργήστε σύνδεσμο επιστροφής για το κουτί πληροφοριών του Δημιουργού
Benjamin West (1738–1820)
Γέννηση Αδώνιδος ,Marcantonio Franceschini (1648–1729)
Αφροδίτη και ΄Αδωνις, του Nicolas Poussin.
CHARLES JOSEPH NATOIRE, ΆΔΩΝΙΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Η Αφροδίτη και ο Άδωνις. Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος σε σχήμα αρυβάλλου από τον καλλιτέχνη Αίσονα, περ. 410 π.Χ., Μουσείο του Λούβρο
RUBENS

Ferdinand
Bol
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΑΔΩΝΙΣ, A. Caracci


ΤΙΤΣΙΑΝΟ

Antonio Canova
Αntonio Canova
ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΑΔΩΝΙΔΟΣ, N.A. Monsiau
ΔΙΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΡΩΤΕΥΘΗΣΑΝ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ   ΕΘΝ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΠΟΛΙ, ΑΠΟΥΛΙΑΝΗ ΠΕΛΙΚΗ

                                                         
             

O ‘Αδωνις ήταν ο μεγάλος αγαπημένος της Αφροδίτης. Μητέρα του ήταν η Σμύρνα ή Μύρρα και πατέρας ο Κινύρας ο οποίος ήταν και πατέρας της Σμύρνας κατά μία εκδοχή.
Παραπλανημένος από την Αφροδίτη , που ζητούσε εκδίκηση επειδή η Σμύρνα είχε καυχηθεί πως είναι πιό όμορφη,  είχε σμίξει με την κόρη του, χωρίς να το γνωρίζει. ΄Όταν το έμαθε, τυφλωμένος από θυμό,  προσπάθησε να την σκοτώσει.Εκείνη όμως έφυγε στα βουνά. Την πρόλαβε ο Κινύρας και προσπάθησε να την αποκεφαλίσει. Η Αφροδίτη όμως την τελευταία στιγμή λυπήθηκε τη σμύρνα και την έκανε φυτό. Απ΄τον κορμό του, ξεπήδησε ο ΄Αδωνις.

 Η θεά τον παρέδωσε στην Περσεφόνη , για να τον μεγαλώσει.  Η Περσεφόνη όταν άνοιξε το κιβώτιο(λάρνακα) και είδε το πανέμορφο μωρό, απεφάσισε να το κρατήσει για πάντα κοντά της. Αυτό στη συνέχεια προκάλεσε έριδες και φιλονικίες μεταξύ των δύο θεαινών τις οποίες έπαυσε ο Δίας με την εξής απόφαση:  
O Aδωνις θα έμενε ένα τρίτο του χρόνου στον Κάτω Κόσμο με την Περσεφόνη , ένα τρίτο με την Αφροδίτη, και ένα τρίτο όπου ο ίδιος ευαρεστείτο.Η Αφροδίτη όμως, που δεν είχε σαν όπλο μόνο την ακαταμάχητη ομορφιά της, αλλά και μια μαγική ζώνη, κατάφερε μ΄αυτήν να πείσει τον ΄Αδωνι να της αφιερώνει το ελεύθερο τμήμα του χρόνου του. 

Δυστυχώς για τον ίδιο και για τη Θεά, δεν μακροημέρευσε ο ωραίος ΄Αδωνις. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια κυνηγιού από έναν κάπρο. Η Αφροδίτη τον θρήνησε και από τα δάκρυά της φύτρωσαν οι ανεμώνες και από το αίμα του Αδώνιδος, τα κόκκινα τριαντάφυλλα, ή κατά μια εκδοχή οι παπαρούνες. ΄Ετσι ο ΄Αδωνις θα έπρεπε πια για πάντα να μείνει κοντά στην Περσεφόνη. Ικέτευσε τότε η Αφροδίτη την αντίζηλό της, έστω για έξι μήνες το χρόνο ν΄ανεβαίνει στη γή και να ζει μαζί της και κείνη το δέχθηκε.

Ο ΄Αδωνις , ο θνήσκων και ανασταινόμενος Θεός, λατρεύτηκε από τους αρχαίους ΄Ελληνες, με λαμπρές τελετές. Στη ουσία ήταν μια γονιμική θεότητα που συμβόλιζε την εναλλαγή των εποχών, το θάνατο και την ανάσταση της φύσης.

Σε όλες σχεδόν της πόλεις της Ελλάδας , κάθε χρόνο. τελούνταν προς τιμήν του τα Αδώνια .Τα Αδώνια ήταν κάτι σαν την Εβδομάδα  των παθών, του Χριστιανικού κόσμου , την οποία ακολουθεί η ΄Ανάσταση του Κυρίου και η Λαμπρή..Διαρκούσαν αρκετές ημέρες , ανάλογα την πόλη, και περιελάμβαναν τον «αφανισμό» ήτοι τα πάθη και στη συνέχεια την «εύρεση» . Τις πένθιμες μέρες  οι γυναίκες θρηνούσαν για το χαμό του και γυρνούσαν στους δρόμους ψάλλοντας τα «αδωνίδια» με τη συνοδεία αυλού, περιφέροντας ομοιώματα του θεού.

Βασικό στοιχείο της γιορτής των Αδωνίων ήταν οι «Αδώνιδος κήποι» κάτι σαν τον δικό μας επιτάφιο. Οι γυναίκες έσπερναν φυτά που φύτρωναν γρήγορα για το σκοπό αυτό. Σε κάποιες πόλεις έξω απ΄τα σπίτια έστηνα νεκροκρέβατα στα οποία τοποθετούσαν ομοιώματα του Αδώνιδος και γύρω γύρω τις γλάστρες με τα φυτά, αλλά και γλυκά. Μετά το θάνατο γιόρταζαν πανηγυρικά την ανάστασή του. με πλούσια γεύματα, χορούς και άσματα.
Αρκετές αρχαίες πηγές, όπως ο Ωριγένης, μας δίνουν πληροφορίες ότι η λατρεία του Αδώνιδος δεν περιοριζόταν στον Ελλαδικό χώρο, αλλά ότι γιορταζόταν και από τους Εβραίους και Σύρους ως Θαμμούζ από τους Χανανίτες ως Βάαλ και από της Αιγύπτιους ως ΄Οσιρις. Κοινό στοιχείο της λατρείας αυτής ήταν  ο ετήσιος εορτασμός του θανάτου του με θρήνους και στη συνέχεια η ανάστασή του.
Εορτασμός των Αδωνίων. Τμήμα ερυθρόμορφου αττικού λέβητα, 430-420 π.Χ.
 Πηγές για εκτενέστερη πληροφόρηση:

 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%82

http://www.theogonia.gr/latreia/pinakes/alpha/adonia.htm

 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1

 http://www.metafysiko.gr/?p=7030



Η όπερα Αφροδίτη και ΄Αδωνις , πάνω στο γνωστό μύθο συνετέθη  από τον μπαρόκ συνθέτη John Blow, προς τιμήν του Καρόλου του ΙΙ της Αγγλίας το 1683.Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε τις υπέροχες αναγεννησιακές εικόνες και τη μουσική,  με την ορχήστα Age of Enlighenment.




1 σχόλιο:

  1. Το κείμενο δεν εμφανίζεται ολόκληρο. Θα πρέπει να πατήσετε στο "διαβάστε περισσότερα" για να δείτε τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή